Piece of Page
  
Hello



Assalamualaikum ! Hai Hai !
Selamat datang ke blog Sha . nak follow ? click button kat atas ye .. tak nak follow ? pon bolehh .. :)
Happy Blogwalking ! :D





Thank You..

Template by : Li Chan
Basecode : Azkiya Kiya | Nurul AtiQah
Edited By: ME Laa ..
Big Helped :     , and all...!





financial freedom tony robbins


A very good morning to people all over the world ! Haha . nampak tak betapa eksaited buat entry pukul 5 pagi .
Ni kes Tony Robbin masok dalam badan , dalam jiwa .
Again , bella berjaya . tahniah laaa .. Push n push n push n force me to watch his video . memang bagus gilaaaa .
Kenapa lahhh aku baru kenal rapat dengan ko .. Kenapa tak dari sekolah ? Haha . copycat ~

Terjaga tido pukul 2 tadi , then sampai selarang belom tido lagi . boleh bayang tak esok aku kerja dalam keadaan apa ? Mumia ke monster ke .. Haha .

By the way , its about financial freedom .
Bagus gila baq hangg . kenapa di malaysia tak ada motivator yang betol betol cakap camtu ? I mean , kenapa tak terlahir banyakkkk motivator yang sangat sangat memberi inspirasi dan motivasi kepada setiap malaysian??
Ke , memang ada banyak ja , tapi aku tak nampak ? Huuu .

For now , aku dah ada 4 tabung . tak perlu lahh aku bagitau setiap satu tu apa benda , cukup bagitau dua ja .
1- tabung kawen
2- tabung syiling .
Another 2 tak perlu bagitau sebabnya tak ada sebab .

Malu jugak , sebab pamerkan tabung tu memang jelas n clear , tepi katil aku . besar besar aku tulis , nama tabung . bukan malu kat diri sendiri , tapi malu kat orang lain . malu kat mak aku .. Sepupu yang keluaq masuk bilik . hehe .. Tapi end up dengan , peduli apa .. Janji jangan curi sudahhh . hehe

Mungkin korang pernah baca , satu artikel pasal orang yang susah menabung . aku salah sorang dari type tu . sebab tu buat banyak tabung , tapi masih lagi tak ikot rule yang sepatutnya , setiap hari menabung , dan jumlah mestilah bertambah , dari rm1 sehari hingga ke maksimUm value yang mampu menabung , contoh rm10 sehari . aku tak mampu , serius . sebab , aku bukan lahh disiplin sangat orang nyaa .

tapi aku cuba , Disiplin ikot cara aku .aku menabung bila cukup bulan . duit gaji aku side income sume , aku kumpol n bahagi segala perbelanjaan termasuk lah simpanan . yang rm1 tu aku bahagi untuk 3 tabung . kalau ada 50 keping rm1, no matter what , aku tetap bahagi untuk 3 tabung tu . pastu syiling even hanya ada sepuloh sen , aku boh dalam tabung syiling . korek sehabis korek dalam beg beg yang ada . haha . pastu aku pijey , cemana nak ada banyak syiling ? Caranya bila berbelanja , shopping , sila kedekut syiling . kadang aku tipu gakk seller tu , cakap tak ada syilibg , padahal dompet penuh syiling . haha . aku tengah struggle menabung wehh . unless la kalau depa perlu sangat syiling . hee .

Alhamdulillah . menjadi . so far , tak pernah lagi la miss untuk 4 tabung tu .. Cuma banyak ngansikit jela simpan . tapi aku trtap simpan .

Satu lagi , never n ever check jumlah duit yang ada dalam tabung . so , caranya , beli tabung yang memang susah untuk korang bukak atau tabung kaca yang satu satuny cara nak ambik duit tu , kena pecahkan tabung . aku guna tobg gula gula jaa . haha . rembat mana ada kat kedai tu . pastu aku cover bodo bodo huduh huduh dengan a4, janji aku tak nampak isi . then disiplin kan jangan ambik duit tu , even dlam dompet hanya tinggal seringgit .

So ada laa pepatah , my wallet is like onion . haha . sambung sendiri .

Macam tabung kawen . ehhem . terkadang akal jahat tu ada , dia cakap , alaaa hang nak kawenlambat lagi . guna la dulu duit tu , sekarang lagi perlu . nanti simpan la balikk . haha . pleaseee la orang yang tak berdisiplin macam aku , jangan terpedaya . cepat cepat cantas , hang nak kawen kenduri kecik ka besaq ? nk beli barang hntaran lagi lahh , dj lg lahh , kompang marhaban semua tu takkan nak harap duit suami n mak ayah hangg . kamoonnlaa . kutok diri sendiri wehh . komfem x jadi ambek . tapi kalau peshen hati  kental ke arah nak guna jugak duit tu , aku xtau lahh .  ada lagi ka yang lebih terok dari aku ? Krohhh .

Then lepas tengok vid Tony , aku perlu tambah lagi satu tabung , dream bucket . hmmm .

Biar sekarang spend less , janji nanti dah tua sikit , aku kayaaa . haha .
Puii . dah tua tak larat dah laa ..
Dream bucket issss .. Hampa tengok sendiri video dia kat youtube .

To add , kenapa tulis nama tabung . contoh tabung kawen , sebab tu secara tak langsung bagi hang amaran , ni tabung kawen , so bukak n ambek duit bila nak kawen ja . selagi tak jawen , teruskan menabung ! ^_^

Semoga dapat point apa yang dia cakap n capai cita cita menabung n jadi penabung tegar .
Btw , duit dah penuh tabung , jangan lupa simpan kat bank .