Piece of Page
  
Hello



Assalamualaikum ! Hai Hai !
Selamat datang ke blog Sha . nak follow ? click button kat atas ye .. tak nak follow ? pon bolehh .. :)
Happy Blogwalking ! :D





Thank You..

Template by : Li Chan
Basecode : Azkiya Kiya | Nurul AtiQah
Edited By: ME Laa ..
Big Helped :     , and all...!





situasi ketika tarawih .

 

Selamat pagi Sabtu . Hancur Zionis ! Hancur Israel ! Save Gaza !!

hot isu kan ? Haishh . tersentuh hati ni .. kita di Malaysia tak mampu angkat senjata , tak mampu nak cipta bom untuk bedil balik puak Israel tu . jadi , jangan tinggal Qunut Nazilah . jangan angkuh untuk tak baca . kita hanya bernasib baik , tak kena macam depa .. :(

sigh .

pejam celik , dah masuk fasa kedua Ramadhan . sapa yang rasa Ramadhan kali cepatt sangat , angkat jari ! ekeke . memang , cepat ! 24jam tu , alahai , sat saja . kadang tu tak dan nak buat apa ponn ~ hehe

sekalipun Ramadhan cepat , macam cepat je nak tinggalkan kita , amal ibadah jangan pulak tak buat . seperti solat terawih , baca al quran , zikir , sedekah dan macam macam lagi . bukanlah jatuh hukum wajib , cuma , rugi lah kalau biarkan hari hari kita dalam bulan Ramadhan ni berlalu macam tu saja .. since Allah dah pon bagitau , pahala akan digandakan dalam bulan Ramadhan . buat la , even sikit . bukan pahala je akan digandakan , dosa ponn .

ehh . teruk lah macam tu . kalau kita buang sampah rata rata , dosa mencemarkan alam sekitar tu double triple ke dalam bulan Ramadhan ni ??

tu yang aku terfikir .

jadi mulalah proses meng google untuk soalan macam tu . tentang pahala dan dosa yang digandakan dalam bulan Ramadhan .

jawapannya , TIDAK ! bukan diganda dosa itu sama seperti digandakan pahala . sebagai contoh , untuk satu kebaikan dalam bulan Ramadhan , pahalanya digandakan lebih 70 kali . untuk satu kejahatan pulak , hanya 1 dosa . cuma , akan timbul pulak dosa lain seperti menghina dan tak menghormati bulan Ramadhan .

tu untuk kes buang plastik gula gula dalam pasu bunga ~ acane pulak kes terdetik dalam hati mengutuk Joyah pakai tudung tak up to date ? haaa .. jangan ingat Allah buat buat tak dengar ~ hee


gambaq dari Farah Lee . ambik satu , buat entri ~ hehe

bila ni jadi ? ofkos la waktu terawih .. see , sana gap sini gap . rata rata macam tu . termasuklah kat tempat aku . bukannya tak tau , saf terputus . 

sejak dulu , kes macam ni memang warisan turun temurun . 

awal awal pi masjid , cop tempat betol betol depan kipas . fuu fuu kipas kena tang muka depa . bila Imam dah nak mula solat , pakat pakat diri , cari hujung hujung saf . which , kat hujung tu ada kipas -.- pastu , tengah tengah kosong gap . 

apakah ini ?

wahai makcik , tokcik . takkan tak tau ?? 

okeyy , aku paham la . yang dok hujung tu , mungkin sebab sakit lutut . lepas tu , mengharap dengan tak duduk di tengah tengah saf , tak la mengganggu orang lain kalau nak solat duduk / nak bangun duduk tu payah . macam tu okey la . boleh la difahami . tapi yang muda mudi , mai masjid jalan kaki pon boleh . apa tuu . 

yang ni , memang patot di hingaq hingaq kan . maksudnya , ditegur . tapi aku , tak la layak untuk tegur , kurang belajar la pulak kalau nak tegur orang yang lebih berumur daripada aku . 

solution nya , jawatankuasa masjid kena buat sesuatu . plus , ahli jawatankuasa masjid tu , perlu ada wakil perempuan . so , senang la nak tegur . di samping tu , lekat poster camni kat ruang solat perempuan .


sekurang kurang nya usaha , bukan hanya diam membatu tak kata apa ..

aku ? ehem , report kat wan la ;)