Piece of Page
  
Hello



Assalamualaikum ! Hai Hai !
Selamat datang ke blog Sha . nak follow ? click button kat atas ye .. tak nak follow ? pon bolehh .. :)
Happy Blogwalking ! :D





Thank You..

Template by : Li Chan
Basecode : Azkiya Kiya | Nurul AtiQah
Edited By: ME Laa ..
Big Helped :     , and all...!





wan 4 - perginya wan buat selamanya



Day 40 - kubur wan masih merah tanahnya .

Lepas wan ubah tempat tidur ( depan tv ) , keadaan kesihatan wan makin merosot . makin susah bernafas . kawan kawan hari hari mai ziarah wan . tak kurang yang.  agi semangat untuk terus sihat . tapi wan dah tak mau sembang . wan nak tidur ja . wan nak solat . wan fikirkan diri sendiri ja . wan tak hirau dah keliling wan . sampaikan kadang , wan tanya orang yang mai ziarah , mai baca talkin ka ? Aduuihh .

SEminggu sebelum wan meninggal , kahak banyak sangat . wan dah tak ada tenaga untuk ludah sendiri kahak . satu family fikir , macamana nak buat ?

Kalau pi hospital , lambat . nak kena tunggu turn bagai , hanya btol btol kecemasan ja depa dahulu kan .
Cari doktor yang boleh mai umah . alahai susahnya nak cari sebab tak ada yabg buat perkhidmatan ke rumah . padahal sebelum ni ada ja . haish .

Wan dah tak boleh cakap . tapi wan nak bagitau sesuatu . aku masih terasa , wan rentap tangan aku , tarik aku dekat dengan mulut wan . supaya aku dengar apa wan nak bagitau . malang sungguh , Allah taj izin . aku cakap kat wan , wan , wan sebut satu satu perkataan  . wan ikot cakap aku , tapi yangvjelas hanya lah perkataan wan ..

Sehari sebelum wan menibggal , kawan baik wan mai rumah lagi . dibacakan yasin 2 kali dan dia pesan baca surah ( maaf aku lupa surah apa ) untuk mudahkan sakaratul maut .

Agak perit sebenarnya sebab kami semua dalam dia takmau wan pergi . pohon pada allah , bagilah sikit masa lagi . petang tu , aku call merata klinik . aku google sana sini yang buat perkhidmatan nebulizer atau drip air kat rumah . tapi hampa . bawak wan sepetang pusing alorstar cari klinik yang boleh at least drip air , tapi takdak . sedih gila . kenapa takdak ??? Pukul 6 lebih balik rumah dengan hampa. Wan diam tak terkata seolah pasrah. Aku nak pi kedai , aku duduk depan wan . wan , makan na .. Wan tengok aku dengan pandangan kosong. Kosong. Wan dah tak kenal aku ka .. Kenapa muka wan muram . kenapa wan tak senyum ?

Malam tu lepas maghrib kami semua satu family keliling wan baca yasin . perut wan keroncong hebat tapi wan takmau makan takmau minum . sebab memang akan sedak teruk. Even setitis ja air yang masuk dalam mulut .
Habis baca yasin , kami baca surah yang kawan wan bagitau petang tu .

Habis baca surah tu , semua bincang lagi nak buat macamana . nak bawak pi hospital atau kmc ( hosp swasta ) . aku kol kmc , depa kata boleh drip air tapi kena stay sana . kami takmau sebab dengan keadaan wan , takmau la kena tahan wad lagi . kol pmc pulak , depa boleh mai ambik tapi sekarang bahagian kecemasan sibuk dan semua ambulans keluaq . allah .. Nak buat macamana . tawakkal .

Malam tu aku demam teruk . pukul 3 pagi still tak boleh tidur . tengok wan tidur nyenyak. Pakndak pon ok . sebelum ni wan memang takmau letak selimut atas badan tapi malam tu wan ok ja . selimut atas badan pon wan tak angkat letak tepi . aku pelan pelan pi dekat wan , kesian wan tak minum dari tadi. Semua takut nak bagi wan minum sebab wan akan sedak teruk. Aku kejutkan wan , bagi minum air . setitis . dua titis . wan sedak . pakndak kata sudah la . maaf wan .

Esok pagi lepas solat subuh , selalunya aku duduk dekat wan . but since pakndak ada , aku pulak demam teruk , so tidur balik dalam bilik . mak kejut tanya mana cool fever , wan demam. Aku cakap dah habis , kakak pon guna yang separuh ni ja . mak siap2 nak pi kedai nak ambik cool fever . hujung2 telinga aku demgat mak bagitau oakngah nak bawak wan pi hospital pagi ni . nk sruh ambulance mai ambik .

Balik dr kedai , mak bagitau pakndak ambulans on the way. Pakndak pi mandi . mak dduk tepi wan. Mak tanya , awat ayah peluh ni ... Shakirah , bangun la mai tengok wan ni .. Allah .. Ayah mengucap , Allah .. La ila haillalahh..
Lepas tu aku dengar mak nangis. Aku terus bangun terpa ke arah wan. Abang cik hang mai la lekaihh .. Ayah takdak dah ni ..

Wann . wannn ... Bangun la wann .. Awat peluh ni wann .. Kami adik beradik peluk wan .

Hmm wan hampa takdak dah la .. Telefon ayah lekas .. Suruh ayah balik .

Ayahh , wan takdak dahh ..
Dah jangan teriak .

Allahuakbar . mudahnya wan pi . dalam jagaan mak ..

Haritu aku mengerti , bila yang dikatakan janji Allah tu pasti . buat la macam mana pon , kalau Allah nak ambik , tetap takdak sapa boleh halang , tetap takdak sapa boleh tangguh . hang usaha la macamana pon , tetap takkan dapat sebab , harini , jam ini , aku dah nak ambik dia kembali kepada aku ..

Allah ..

Semuanya mudah urusan pengkebumian wan  . Waktu nak bawak jenazah wan ke kubur , mendung ja haritu . lepas dikebumikan hujan mencurah curah berhari hari . ya , ramai yang sedar . tu rahmat Allah kepada wan . Alhamdulillah ..

Alfatihah .

14 12 14
7.58 pg