Piece of Page
  
Hello



Assalamualaikum ! Hai Hai !
Selamat datang ke blog Sha . nak follow ? click button kat atas ye .. tak nak follow ? pon bolehh .. :)
Happy Blogwalking ! :D





Thank You..

Template by : Li Chan
Basecode : Azkiya Kiya | Nurul AtiQah
Edited By: ME Laa ..
Big Helped :     , and all...!





Foundation untuk oily skin



perempuan dengan cantik memang sangat sangat berkait rapat . mana ada perempuan yang tak mau cantik. cuma taksub atau tak jerr .

kali ni nak share pengalaman aku dengan satu produk yang , for me memang tersangat lah sesuai untuk oily skin. dan untuk kulit normal , memang tersangat lah sesuai kann . cumanya , aku tak pasti produk ni sesuai ke tak untuk kulit sensitif dan kulit berjerawat . sebab selalunya , untuk 2 jenis kulit ni , perlukan perhatian yang lebih sikit kann .

why aku cakap this product sangat sesuai untuk oily skin ?
sebab pengalaman .

sebelum ni , kulit aku tersangat lah oily . biasa lah , dari dulu , susah sangat aku nak cari produk yang sesuai dengan kulit . boleh dikatakan semua yang ada sekarang ni aku pernah cuba . memang pembaziran la jugakk . huaaa T.T

dulu zaman sekolah , kulit agak teruk la jugak . tak sekata gitteww . seteress ! apa apa produk pon tak membantu . sampai la aku jumpa doktor . haha . doktor cakap aku tak boleh terlalu terdedah kepada cahaya matahari dan jugak tak boleh kena hujan . haha . agak kurang logik di situ , since aku kan still sekolah . keluar kelas je , dah memang panas terik . takkan lah aku nak berpayung ala ala princess tuu . memang tak laaaa . :p

jadi , aku redha je la kulit nak jadi camane pon waktu tu , sebab no choice . di samping tu , keep trying semua produk yang ada kat pasaran . garnier yang 9 per 10 wanita sesuai tu pon , aku la yang sorang tu , tak sosoai ! tension beb !

dan sehinggalah aku masuk uni , kulit jadi lebih elok . aku pon tak pasti , produk apa yang buat kulit elok . haha . banyak sangat product .

tapi problem lain plak timbul , muka aku memang tak lekat bedak . payah lekat bedak . masalah , asyik nak kena tempek je bedak . buang masa tauuu .

pastu , bila pakai krim muka je , peluh peluh muka . waktu tu kelabu asap lagi pasal toner dan function nya . tapi sekarang dah tau ~ hehe

then , tobiat lama kembali , tukar lagi product . product last yang aku guna , Tia Amelia .
hmmmm . apa aku boleh cakap ? mulanya , memang ok je aku pakai . somangat ! dan dengan harapan , muka lokat la bodak . tak peluh peluh dah . huhu

lepas pakai , dalam masa seminggu tu , ohhoi ! peluh melampau lampau . kakak tu cakap , for the first 2 weeks , kalau peluh tu normal , sebab nak buang kotoran bawah kulit tu .
ok laa . aku pon cuba la bertahan . tension jgak , sebab aku hari hari face orang . tak selesa la jugak , melampau sangat cara nak buang kotoran tu . sampai la minggu ke 3 still peluh . aku pi kat kakak tu , and she said , tak pa adik , nanti ok la ..

but sampai bila ? jenis tak sabar jugak aku ni . hoho :p lagipun , kakak tu kan jual jee . bukan pakar kulit . so , tu jawapan yang biasanya akan depa bagi untuk pelanggan . heeh . lagipun , mungkin kulit aku yang tak sesuai dengan tia amelia . jadi , bye bye tia .

dan aku mula cuba foundation . penat dah nak berhabis duit beli produk itu ini .


foundation Za .
kebaboomm la weyy . haha . light gila ! ringan di muka . and aku memang terus jatoh chenta lepas guna foundation ni . so , tersangatlah rajin hari hari sebab muka pon makin okeyy . yeayy . oily skin makin terubat !

pastu yang paling love love pasal foundation Za ni , dia ada blink blink ! haha . that means , muka akan jadi shining . lepas tu , kalau betul cara sapu foundation , memang boleh cover parut , bekas jerawat ke , mata panda ke or apa apa yang perlu ditutup . tu kena pandai la .. hehe .

ada yang cakap oily skin , tak sesuai guna krim atau foundation jenis liquid . perlu guna yang jenis stick . like this .


dah macam kek aku tengok ~ ahaha :p

tak jugak rasanya . kulit semua orang lain lain . ikot kesesuaian . bagi aku , sepanjang kulit berminyak ni , ok aje guna foundation jenis liquid . jenis stick pon aku pernah guna , nanti aku cerita . macamna kulit oily guna foundation jenis stick .

first botol foundation Za yang aku beli tu , bulan April 2013 . haha . setahun lebih oi tahannye . sekarang pon ada sikit je lagi . tak ke rasa berganda ganda ganda jimatnyaaa ?? :p :p forsure la aku tak pakai tebal tebal , tapi pakai kira puas hati la kann . tak nak la aku , nanti orang cakap aku sapu tepong pulak kat muka . huhu.

tapi tapi , problem lagi . sobs . bedak lekat , tapi cuma untuk few hours jee . tak lama .. whyyyy ??

to be continued .

selamat mencuba .. ;)