Piece of Page
  
Hello



Assalamualaikum ! Hai Hai !
Selamat datang ke blog Sha . nak follow ? click button kat atas ye .. tak nak follow ? pon bolehh .. :)
Happy Blogwalking ! :D





Thank You..

Template by : Li Chan
Basecode : Azkiya Kiya | Nurul AtiQah
Edited By: ME Laa ..
Big Helped :     , and all...!





petunjuk istikharah

 

Assalamualaikum..
Kalini kita borak open. Hakak nak cerita secara open based on my own experience.
Mcm nun di atas sana, pasal petunjuk istikharah.
Dan hakak fokus kat cinta. hubungan lelaki dan perempuan , merpati dua sejoli, psangan kekasih or you name it , yaa kita fokus pasal tu, hubungan ke arah perkahwinan .
Bila dah bercinta berkasih bersayang mestila nak ke sampai jinjang perkahwinan kann . Persoalannya sekarang, betol ka pilihan kita tu? Sayang tu memang sayang, tapi kalau dah salah sayang? Jangan nanti dah kawin, isteri melayang suami kecundang .
Tu yang menjadi sebab orang buat istikharah untuk jodoh ni .
.
Macam hakak, pon tak terlepas daripada buat solat sunat ni . Sebab dilema lah . Tak tahu mana nak pilih . Ya atau tidak . Bukan taktau nak pilih yang mana satuuu . Sebab yang ada masatu, satu ja . Haha .
.
Sebelum buat, hakak study dulu . Apa patut n x patut dalam nak buat istikharah ni . Salah stunya, diri sendiri kena neutral . Tak boleh nak ajar melalui penulisan, tapi, korang kena pastikan, yag korang memang betol2 neutral . Hati tuuu, tak berat sebelah . Kalau dah sayang sgt dia, ambillah kapak belahlah dada, hanya kau seorang yang bertahta di hati, sangat tak digalakkan buat istikharah . Bimbang, jwapan korang akan dpt nanti tu, ada unsur2 mainan syaitan skali . So, better usahalah smpai ke jinjang pelamin .
Dan kalau hati korang dah memang tak suka dia, tengok bayang pon dah tak suka, benci benci benci, tak payah lah jugak buat istikharah. Ttiba nanti dapat petunjuk korang duduk atas pelamin , dia dok sengih kat sebelah, dah makan tak lalu pulakkk.. padahal, unsur tak elok dah join sekali . Jadi , make sure jangan berat sebelah.


Macam hakak, hakak buat sebab hakak betol tak tahu and nak tahu, betol ka pilihan hakak ni? Hakak mintak, ya allahh, bagi la aku petunjuk . Nak tau tak cara macam mana mintak? Korang mintak, doa tuuu dari lubuk hati, penuh pengharapan dan yakin, Allah dengar apa yang korang doa tuu . Insyaallah, ssungguhnya Allah tu tak pekak , tapi Maha Mendengar .
.
*termenung sat, ingat balik all the signs Allah gave to me*
Banyak. sebab hakak jenis tak puas hati dengan satu saja jawapan. jadi hakak mintak dan mintak dan terus mintak sampai hakak rasa, ya, ni paling besar paling dahsyat sign yg Allah bagi dan hakak perlu akur dengan jawapan yg Allah bagi ni .
.
Antaranya, hakak hilang barang yang paling hakak sayang . Barang yg tak pernah bpisah dengan hakak, ofkos barang tu dia bagi kannn . Sebab tu sayang namampos .tapi tiba2 hakak tak cuai pon, tapi hilang dalam jagaan . Masatu hakak nanges masyaallah sebab hakak dah boleh relate ekceli . cari merata jugak dik, tapi tak jumpa . Why laaa whyyy ? Nanges2 cari berhari2 harap jmpa balik, tapi hampa . So dri situ hakak dah paham, Allah hilangkan bnda yang paling hakak syg, so hakak rasa hakak akan hilang org yg paling hakak sayang .. xtau la sapa kann. Boleh jd family, kawan or bf? Haha.
And hakak dapat jawapan, hakak hilang dia . Berhuhu jugak laa even dh dapat rasa lagi awal .
Seterusnya, hakak dapat signs melalui ayat2 quran . hurmm . Just now ada orang tanya hakak, baca surah apa yg dpt sign tu? Hehe . Tak ada yaa, surah pilihan untuk dapat petunjuk istikharah. Petunjuk diaa, tak semestinya mimpi. Sejujurnya, hakak tak pernah dapat petunjuk melalui mimpi . So, lain orang lain cara laa Allah bagi . Kadang tuuu, bila keliling kita yang jadi perantara jawapan istikharah kita . Jadi kita ni, kena la pandai relate kann ..
Ada yang hakak tengok, jawapan istikharah dyorg, taktau kann samada nak terima atau x lamaran (kes org kenen2 / parents carikan jodoh) , petunjuk dyorg, semua org happy dengan bakal tunang dia. Especially family, tersangatlah mudah meredhoi hubungan yg bakal terjalin tuu, its a sign!
Ok, petunjuk ayt quran tuu, hakak dpt lps bkali kali ask the guidance from Allah, dan hakak dah mintak byk kali, byk kali hakak ckp, show me. Show me, Allah. Sekali Allah bagi ayat pertama dlm mukasurat hakak baca tu.  Kan hakak cakap hakak jenis tak puas hati, hakak mintak lagi strong jwpn dr Allah. 3 kali dik, hakak dapat.  Tapi still x puas hati. Tak reti bersyukur hakak nii..  jangan tiru aksi ini ya.  Haha.  Jadi, hakak minyak, ya Allah..  kalau laa yg selama ni Kau bagi adalah sebenar jawapan, bagi aku lagi satu petunjuk yg paaaaling besar sampai aku dh tak boleh nak deny lagi jawapan yg Kau bagi. Hakak rasa tu doa paling dahsyat hakak penah mintak dalam cari jawapan istikaharah ni..  huhhuhu..
Nak tahu tak? Allah bagi. memang paling besar punya petunjuk dan memang hakak tak boleh tolak lagi dah. thts it. Jawapan Allah. jangan memain dengan Allah. sampai menangis hakak malam tu haha. Makan tak lalu dikkk. satu sebab jawapan yg hakak dapat tu, satu lagi sebab Allah mmg bg jwpn yg dahsyat N satu lagi, hakak x sgka Allah jawab doa hakak. Doa pendosa dik. Tapi Allah bantu jugak.
.
Jadi, dik, buat lah istikharah bila betul dalam dilema taktau nak buat pilihan. Tak semestinya dalam cinta ja, dlm kerjaya n mcm2 lagi, boleh buat istikharah . Allah sentiasa ada . Cuma, pesan hakak, neutral kan hati, doa n yakin Allah dgr doa, dan pndai2 la relate apa2 yg jd kt keliling korang dengan doa korang .. kalau rasa x reti sgt nk relate, rujuk la yg pakar. Yg pakar kt sini, bukan la bomo ehh . Seboleh nya ustaz ustazah yg arif bab2 istikharah ni la ye ..
.
Selamat beristikharah dan mendapat jwpan istikharah ! 😘😘